Opskrifter

Opskrifter

Kærnemælkshorn.


250g mel


250g smør


1 dl kærnemælk


Fyld.


syltetøj eller frugtmos.


Bland mel og smør  koldt i så det smuldre. og kom kærnemælken i .


Del dejen i to klumper og lad den hvile en time  i køleskabet .


 rul den så ud  i to runde flader og del den til 8 spidse felter  af hver klump .


 kom en klat syltetøj på og rul sammen til 16 stk. horn


 pensel med et sammenpisket æg og drys med perlesukker


 Bages på midterste rille  ved 200° i ca 20 min.


300g mel

•200g smør

•3spsk sukker

•2 æg

•1spsk vand

•50g gær


 


Fyld

•125g smør

•125g sukker

•125g marcipan


(Andet fyld kan også bruges. )


 


Pynt

•æg eller mælk eller kaffe 

•perlesukker

•mandelsplitter eller hakkede nødder


 

 


Smuldr gæren i en lille skål. Kom sukker og vand over og rør lidt til gæren bliver flydende.

Smuldr smørret i melet.

Kom gæren og de 2 æg i og ælt dejen sammen. Kom eventuelt


ekstra mel i, hvis dejen er for fedtet – skal kunne rulles ud.


Ælt eller rør fyldet sammen.


Del dejen i 2 og rul ud til 2 rektangler, og kom fyldet på – ikke


helt ud til kanten på den ene lange side. Fold den ene lange side 2/3 ind,


fold enderne lidt ind og slut af med at folde den lange ende uden fyld lidt


ind over kringlen.


Pensl kringlerne med æg, mælk eller kaffe og drys med perlesukker og


mandelsplitter eller hakkede nødder.


Sæt de 2 kringlestænger på en bageplade og lad dem hæve ca. 45 minutter.


Bages ved 200 grader


 


Rabarberkage med marengs.


til 10 personer.


Dej


175 g. smør


150 g. sukker


2 spsk. vaniljesukker


1 knsp. salt


3 æggeblommer


250 g hvedemel


2½ tsk .bagepulver


1 dl mælk


 


Marengs


3 æggehvider


200 g sukker


400 g rabarber


100 g pecan nødder (jeg brugte mandler)


 


Lav dejen ved at røre smør, sukker, vanillesukker, salt og


æggeblommer sammen til konsistensen er cremet. Bland


hvedemel og bagepulver sammen lidt af gangen. og rør det


derefter sammen  med mælken.


 


Tænd ovnen  200 grader og find en kageform ca. 24x30x 5 cm kom


bagepapir i.


Drys evt. et tynd lag sukker i bunden. Hæld dejen i formen. Jævn


overfladen ud.


 


pisk æggehviderne stive ,pisk derefter sukkeret lidt i af gangen.


pisk til marengsen er helt stiv. Skær rarbarber der er rengjort i mindre


stykker. Hak nødderne groft. bland dem sammen med rabarberstykkerne.


Bland det forsigtigt i marengsen.


kom nu forsigtig marengsmassen oven på dejen. Sæt rabarberkagen i


ovnen .Bag den i ca. 40 min. Lad den køle lidt af inden serveringen.


 


Kagen kan spises som den er. Men den smager bedre med flødeskum


eller Creme Fraiche til.



Rygeost.


2 l økologisk sødmælk


2.5 dl  Økologisk kærnemælk


1 dl Piskefløde


3 dråber osteløbe (købes på apoteket)


kommen til drys


varm mælken op til små 40 grader


stil den et lunt sted i ca. 1 døgn


Hæld så osten i et klæde (de hvide tynde armbind fra Falck er gode )


så vallen kan løbe fra. Stil ostemassen i køleskab. Så ostemassen


bliver fast og drypper færdig. Osten er nu klar til at komme i et dørslag


i klædet. Vend ostemassen forsigtigt ud i en dyb tallerken.


Så skal den ryges. Dertil bruges  en træramme med påsat kyllingetråd.


en gammel metalspand  med hul i siden for neden. Halm og et godt


bundt friske brændenælder. Hold trærammen op til tallerkenen med


ostemassen og vend den forsigtig ud på trærammen. Tænd for halm og


brændenælder. Lad det blive en tyk tæt hvid røg. Læg så rammen med


osten på. Den skal lægge til den har taget en fin gylden farve. Så


drysses der kommen på.


Velbekomme til den Fynske rygeost. Spises med purløg drys.


Uden kommen på . Kan den også nydes med rarbarberkompot.


Vallen skulle for øvrigt være sundt at drikke. Det virker udrensende.



Brunkager Dem fra udsendelsen "det søde liv"

01. december 2010 kl. 20:31 på DR1 

•250 g. smør



•125 g. lys sirup



•250 g. farin



•2 tsk. Potaske



•1 spsk. koldt vand



•3 tsk. Stødt kanel



•1 tsk. Stødt nelliker



•2 tsk. Stødt ingefær



•1 tsk. Stødt allehånde



•60 g. syltet appelsiner i tern



•25 g. usaltet pistacie kerner



•150 g. hele mandler



•500 g. hvedemel.


 


Smør, sirup og farin smeltes for middel varme til det er ca. 70 grader. Gryden tages af varmen.

Kanel, nelliker, ingefær, allehånde og  hvedemel blandes, tilføj syltet appelsin, mandler og pistacie.


Potasken og vand røres sammen i en kop og tilføjes.


Det hele æltes straks sammen i en røremaskine til dejen er ensartet.

Dejen kommes op i en beholder 18 X 18 cm. foret med bagepapir på både bund og sider.

Pres godt så den fylder formen helt ud. Læg ligeledes bagepapir som top. Afkøles ved


stuetemperatur til næste dag,


 hvor den udskæres i 5 lange "baner".

Hver bane skæres i tynde men hele skiver, bages på bagepapir ved 180 grader ca. 9 - 12 minutter.

Afkøles på bagerist. Opbevares i tætsluttende dåse.


 


Jeg har bagt de brunkager.Pas på med ikke at sætte for mange kager på pladen.


Da de flyder ud. Jeg synes også, at der godt kan være flere pistacier i dejen.


Men ellers er det nemt. Det tager ikke så lang tid, som at stå og udrulle dej


og  stikke kager ud.



  Jeg valgte at lave dobbelt portion.Så er der nogen at dele ud af, til dem der


    ikke får bagt.


Brune kager


600g margarine (ikke plantemargarine)


400g puddersukker


500g sirup


4 tsk potaske


100 g fint hakkede mandler


 (skal være finthakket ellers går dejen i stykker )


8 tsk stødt pomeranskal


4 tsk vanillesukker


4 tsk reven citronskal


8 tsk kanel


2 tsk nellike


1000 g mel


(jeg kommer yderligere et brev færdigblandet  brunkagekrydderi i )


Margarin, puddersukker,og sirup varmes


Potasken røres ud i lidt koldt vand og kommes i


 (smag ikke på potasken ..griner )


Når dejen er lunken tilsættes de øvrige bestandele


Dejen æltes igennem , stilles et døgn eller to  i køleskabet.


Dejen arbejdes igennem. (Jeg tager den ud i god tid , stiller den


på en lun radiator,så den bliver mere blød)


del dejen op i flere portioner og rul den tyndt ud med kagerullen.


stik så sjove figurer ud  og kom dem  på bagepladen med bagepapir.


pynt dem med mandler. hasselnødder eller krymmel.


bagetid  ca 6 min. ved 170 º 


(de hæver hurtigt op , falder ned igen inden de er bagt)


Kokoskranse


500g mel


370 g smør


250 g kokosmel


250 g sukker


1 æg


Ælt det sammen ,(smør skal ikke smeltes.)


kør dejen igennem kødhakkeren , form dem til små kranse.


Bag dem ca. 10 min. ved 200 º Lad dem kølne af på en bagerist,


inden de kommes i en kagedåse.


Den opskrift  slår aldrig fejl.


 


Kødhakkeren fik jeg af Mogens ,i vores første jul sammen.. griner


Den var vist ikke gået i dag...velda... smiler


Men som Mogens siger...du har da brugt den, i alle de år til hver Jul,


så går han fedtgrinende ud af køkkenet ,lige intil kagerne er bagt.


Så skal jeg love for,  han kan komme retur i en fart.


 Brunsviger


 


2pk.gær  + 4 spsk sukker  til opløsning  af  gæren


 


4 dl. mælk


2 dl olie


4 æg


700 g mel


 


Fyld:


12 spsk margarine


20 spsk puddersukker.


 


 


(evt. æblestykker og kanel til at komme ovenpå )   


 


 


gæren opløses med sukkeret.


De andre  indgredienser


 kommes i- røres sammen og


kommes i en alm str.


 bradepande  med bagepapir.


smulder  fyldet sammen og kom det oven på


sæt herligheden i en forvarmet ovn på  200 °


i ca 15 min.


 Den skal være  gyldenbrun.


 vælger du også at komme


 tyndtskårne æblebåde oven på med kanel.


skal brunsvigeren


stå  lidt længere tid.


En kage der også kan fryses


Vandbakkelser.


4dl. vand


200g. margarine (ikke plantemargarine)


200g. mel


ca. 8 æg 


1 tsk  bagepulver.


vand og margarine bringes i kog. Mel og bagepulver tilsættes,


der røres kraftigt til dejen slipper i gryden.


Dejen afkøles lidt, før de sammenpiskede æg tilsættes lidt af gangen.


 Dejen skal  røres godt,den må ikke være for lind. Dejen sættes på


plader med to skeer. Bagetid ca 30 min. ved ca 190º


 ( jeg sætter den selv på 200º . Da der ryger noget varme af ovnen


når man sætter dem ind) Der må ikke åbnes for ovnen de første


 ca 25 min. da vandbakkelserne ellers vil falde sammen. Når man


mener vandbakkelserne er gennembagt. Tages en af dem ud  af ovnen.


for at man kan se om den vil falde sammen. Gør den det må bagetiden


forlænges.


Vandbakkelserne kan fyldes  med flødeskum og kagecrem , syltetøj ,


syltet frugt.


Vandbakkelserne  drysses  med flormelis igennem en sigte.


 Pandekager.


250 g mel


½ tsk. salt


 1 tsk sukker


ca 4½ -5 dl mælk


3-4 æg


3 spsk olie


(1 tsk  kardemomme eller vanillie )   


 


Dejen blandes og hviler en ½ time. Bages på  en god varm pande .


(jeg laver gerne dobbeltportion )


Kirstens  Krydderkage  ( kan bruges som en jule kage på grund af krydderierne i den )


1. hvedemel 630 g                                                                                                                     


    sukker 600 g


    natron 2½ tsk.


    kanel 4½ tsk.


    vanilliesukker  3 tsk.


    salt 3/4 tsk.


2. Olie  3 dl


     æg  6 stk.


    kærnemælk 3 dl  (a38 kan også anvendes )


3. Annanas grofthakkede  minus  vædde 1½ dåse


    fint  revne gulerødder  ca 9 dl


   mandler  eller  hasselnødder 225 g hakkede


   kokosmel 4½ dl


 


1. 2. 3.  blandes hver for sig .Røres til sidst sammen.


Bages 5 kvarter  ved 180 ° 


Kagen  er velegnet til frysning.


Den kan også bruges som en lun dessert, med lidt flødeskum til


(jeg har ladet mig fortælle  en  dame  brugte den til det  og den gjorde lykke )


Boller ca 17 stk.


2½ dl mælk eller vand


50 g gær


50 g sukker.


05 g salt


1 æg


600 g  mel


100 g margarine


 


Mælken lunes evt sammen med margarinen ( lad vær at lun al mælken


 så bliver det ikke for varmt  og ødelægger hæve evnen  bare et fif ) 


opløs gæren med den ikke for varme mælk / margarine. 


tilsæt sukker ,salt , æg . mel.  ælt det hele sammen


( Jeg bruger min kenwood chef)  lad dejen efterhæve  til dobbelt størrelse .


form 17 boller og lad dem igen efterhæve  ca 30 min. tildækket.


 bages i ca 15 min. ved 225° 


De boller slår aldrig fejl og kan fryses.


Men så skal du nok lave dobbelt portion.


Bradepandekage med rabarber.


250 g blødt smør


250 g sukker


4 æg


325 g mel


2tsk bagepulver.


Fyld:


½ kg vinrabarber


150 g sukker


3 skiver dåse ananas  skåret  i små stykker


te sukker og mandelflager.


 


start med fyldet. skær rabarber stilkene i 1 cm tykke  stykker.


kog dem møre med sukker.


lad det svale bland ananas stykkerne i .


 


rør  sukker og fedtstof sammen , rør æggene i .Vend rarbarberfyldet i æggene .


bland mel og bagepulver , rør det i dejen. Kom dejen i en lille  bradepande


med bagepapir ,drys tesukker og mandelflager på kagen.


bages i midterste rille i ovnen ved  175°  i ca 40 min.


Julekage / Rosinbrød


 


½ kg mel


 100 g smør eller  margarine


  50 g gær


  2 dl mælk


  1 tskf. salt


  50 g melis


  1 æg


  2 tskf  kardemomme


 


  Fyld:


  50 g rosiner


   50 g sukat


 


   Pynt:


  Hakkede mandler / nødder


  Melis


 


    Rosiner og sukat  æltes med fra begyndelsen. Form dejen  til en kugle


    der hviler  2-3 minutter. Slå den flad  og form den som til et franskbrød .


    Sættes på en plade med bagepapir.


    Dækkes med et klæde og efter hæver til dobbelt størrelse i stuetemperatur.


    Stryges med æggestrygelse .drysses med hakkede mandler / nødder  og melis .


    Sættes på ovnens midterste rille og bages  ved 200°  i ca 30 minutter .


              


Remonce:


Lige dele  fedtstof (smør eller margarine) og sukker  røres sammen til en let


og luftig masse. Remoncen  benyttes til snegle , smørkage, stænger med fyld .


og kringle . Den kan tilsættes vanille  og rosiner.


Smørcreme:


150 g smør


150 g flormelis


2 æg


Smørret  røres blødt ,hvorefter der tilsættes flormelis og æg et af gangen .


Det hele røres , til det er let og luftigt.


Bruges til lagkager med glasur


 Hvedeknopper.


50 g gær


2½ dl. vand


 1 tskf salt


 1½ tskf. sukker


 1 æg


 400 g mel


 (tilsæt evt. lidt kardemomme )


  Gæren smuldres og udrøres med vandet. Der er lunet til ca 35 °


  salt og sukker tilsættes.


  ægget piskes let og blandes i dejen sammen med melet.


  Dejen æltes omhyggeligt . Det er nødvendigt at der ikke tilsættes mere mel ,


 end  absolut nødvendigt.Da dejen skal  blive let og luftig.


  Når dejen er blevet blank og smidig , stilles den til hævning


   et lunt sted i 45 min. tildækket med et klæde.


  Derefter slås dejen ned  og formes til 6 lige store boller .


   de lægges i en bradepande


  der måler  25x20  cm med bagepapir .


 Det er vigtigt at hvedeknopperne ligger tæt .


  da det skal være med til at give dem den karakteristiske form.


  Bradepanden må helst have høje sider.


  For at hvedeknopperne skal blive rigtig luftige .


  Så efterhæver de over  damp.


  en stor gryde sættes over varmen og når vandet begynder at dampe .


  så sluk for gryden og sæt     bradepanden med hvedeknopperne oven på..


 Vandet må ikke koge ,så danner hvedeknopperne skorpe .


 Hvedeknopperne efterhæver i 15 min. Pensles med vand  og bages i 15 min.  ved 225°


 hvedeknopperne skal kun lige brunes.de må ikke danne hård skorpe .


 hvedeknopperne flækkes og  lægges på en bradepande


  og ristes  i ca 10 min  ved 250°


  Så bliver de til hveder.


Pizzadej.( Jeg laver dobbelt portion. Så passer den til en stor bradepande)


225 g mel


25 g gær


1½ spsk olie


lidt salt


ca 1½ dl lunken vand


 


blandes  og kom fyld på som du kan lide. bages ved 225 º


i 20 - 30 min.


jeg bruger  selv ca ½ kg hakket oksekød  som jeg svitser på panden.


løg tomater champignoner  ost oregano men ellers hvad jeg har


bruger en stor bradepande. 


         Kronhjortkølle med rodfrugter


Du køber en kronhjortekølle ved fisk og vildt forretningen . Den jeg købte


vejede 3½kg pris 692 kr. men det rakte også til 10 portioner ca.


du piller hinden af stegen  alt hinde skal væk. Så knuser du nogle  friske enbær


i en morter. Kommer salt og peber på sammen med enebær. Så tager du nogle skiver


bacon  og lægger oven på stegen sammen med nogle smørklatter. Du  kommer stegen


i en  stor stegepose og klipper lige en spids af posens højeste hjørne.Kom lidt rødvin ved


samt  lidt kogt vand .   


Så ordner du :


rodfrugter  persillerod  gulerod  rødbede jordskokker eller hvad du nu har . De kommer


med i stegeposen. Så lukkes stegeposen. Herligheden  sættes i en 180º varm ovn  på


anden nederste rille. Steges  i 2½ time måske lidt mere.


Lav sovs  af skyen . kom en god klat Danablue  i sovsen og lad den smelte med.


Det giver en utrolig god sovs .


spises med  tyttebær , ribsgele, agurkesalat. asier. Franske kartofler. brune kartofler


hvide kartofler.


Sådan lavede jeg middagen .Alle roste den  og sagde det ikke kunne være bedre. d.4/4 2009


Frikadeller  som jeg laver dem


1kg blandet svine/ kalvesmåkød


 3 tsk salt


 et godt drys peber


 små 100g mel


 små 100g rasp


 1 stort løg (evt. 1 fed hvidløg eller hakket peber)


  2 æg


  2-3 dl vand/Mælk


 Rør kødet sejt med salten, hak løget godt (jeg blender det )


 kom alle de andre indgredienser  i  og steg dem ved svag varme.


 De må ikke danne skorpe  for hurtigt. De skal gennemsteges.


  opskriften her er på slump.


Klejner :


½kg mel


100g smør eller margarine                                                                                                 


150 g melis


2 æg


1 knivspids hjortetaksalt


½ dl mælk


1½ tskf. kardemomme


 


Melis , æg, hjortetaksalt, Kardemomme røres sammen.


Fedtstoffet knibes i


Tilsæt mælk  og mel og ælt grundigt .


Lad dejen hvile 5-10 minutter før udruldningen


til´ca. ½ cm. tykkelse


skær den ud med en klejnespore  til frkanter 8x2½ cm


med en midter ridse  på ca 2½ cm til vridning


Koges i palmin ca 3 min.


ellers koger klejnerne ud


Er det for varmt bliver de for mørke


anbringes på fedtsugende papir


( hav altid et låg der passer i grydens størrelse parat ,


 til at lægge på, hvis der  udbryder ild i gryden  Aldrig vand .


Skræl  et par kartofler  og skær dem i skiver .


De er gode til at kølne palminen ned ,hvis den  vil bruse over.


 Men kom dem forsigtigt i palminen.  Så den ikke sprøjter op på dig. 


Du kan se om palminen er varm nok . Ved at bruge tændstikprøven.


Stop den svovlløse ende  lidt ned i palminen.


Så vil det bruse  omkring tændstikken,når den er varm nok.


Gå aldrig fra  gryden så længe den er tændt. Husk at sluk  for 


gryden efter endt brug. Når jeg skriver dette ,


er det fordi min mor engang lavede ild i en gryde i mit køkken.


og ville flytte på gryden i panik. Læg låget på  og sluk  .


Kom kolde  kartoffelstykker forsigtigt i . )