Opskrifter

Opskrifter

Kærnemælkshorn.

 

250g mel

 

250g smør

 

1 dl kærnemælk

 

Fyld.

 

syltetøj eller frugtmos.

 

Bland mel og smør koldt i så det smuldre. og kom kærnemælken i .

 

Del dejen i to klumper og lad den hvile en time i køleskabet .

 

rul den så ud i to runde flader og del den til 8 spidse felter af hver klump .

 

kom en klat syltetøj på og rul sammen til 16 stk. horn

 

pensel med et sammenpisket æg og drys med perlesukker

 

Bages på midterste rille ved 200° i ca 20 min.

 

300g mel

•200g smør

•3spsk sukker

•2 æg

•1spsk vand

•50g gær

 

 

Fyld

•125g smør

•125g sukker

•125g marcipan

 

(Andet fyld kan også bruges. )

 

 

Pynt

•æg eller mælk eller kaffe

•perlesukker

•mandelsplitter eller hakkede nødder

 

 

Smuldr gæren i en lille skål. Kom sukker og vand over og rør lidt til gæren bliver flydende.

Smuldr smørret i melet.

Kom gæren og de 2 æg i og ælt dejen sammen. Kom eventuelt

 

ekstra mel i, hvis dejen er for fedtet – skal kunne rulles ud.

 

Ælt eller rør fyldet sammen.

 

Del dejen i 2 og rul ud til 2 rektangler, og kom fyldet på – ikke

 

helt ud til kanten på den ene lange side. Fold den ene lange side 2/3 ind,

 

fold enderne lidt ind og slut af med at folde den lange ende uden fyld lidt

 

ind over kringlen.

 

Pensl kringlerne med æg, mælk eller kaffe og drys med perlesukker og

 

mandelsplitter eller hakkede nødder.

 

Sæt de 2 kringlestænger på en bageplade og lad dem hæve ca. 45 minutter.

 

Bages ved 200 grader

 

 

Rabarberkage med marengs.

 

til 10 personer.

 

Dej

 

175 g. smør

 

150 g. sukker

 

2 spsk. vaniljesukker

 

1 knsp. salt

 

3 æggeblommer

 

250 g hvedemel

 

2½ tsk .bagepulver

 

1 dl mælk

 

 

Marengs

 

3 æggehvider

 

200 g sukker

 

400 g rabarber

 

100 g pecan nødder (jeg brugte mandler)

 

 

Lav dejen ved at røre smør, sukker, vanillesukker, salt og

 

æggeblommer sammen til konsistensen er cremet. Bland

 

hvedemel og bagepulver sammen lidt af gangen. og rør det

 

derefter sammen med mælken.

 

 

Tænd ovnen 200 grader og find en kageform ca. 24x30x 5 cm kom

 

bagepapir i.

 

Drys evt. et tynd lag sukker i bunden. Hæld dejen i formen. Jævn

 

overfladen ud.

 

 

pisk æggehviderne stive ,pisk derefter sukkeret lidt i af gangen.

 

pisk til marengsen er helt stiv. Skær rarbarber der er rengjort i mindre

 

stykker. Hak nødderne groft. bland dem sammen med rabarberstykkerne.

 

Bland det forsigtigt i marengsen.

 

kom nu forsigtig marengsmassen oven på dejen. Sæt rabarberkagen i

 

ovnen .Bag den i ca. 40 min. Lad den køle lidt af inden serveringen.

 

 

Kagen kan spises som den er. Men den smager bedre med flødeskum

 

eller Creme Fraiche til.

 

 

Rygeost.

 

2 l økologisk sødmælk

 

2.5 dl Økologisk kærnemælk

 

1 dl Piskefløde

 

3 dråber osteløbe (købes på apoteket)

 

kommen til drys

 

varm mælken op til små 40 grader

 

stil den et lunt sted i ca. 1 døgn

 

Hæld så osten i et klæde (de hvide tynde armbind fra Falck er gode )

 

så vallen kan løbe fra. Stil ostemassen i køleskab. Så ostemassen

 

bliver fast og drypper færdig. Osten er nu klar til at komme i et dørslag

 

i klædet. Vend ostemassen forsigtigt ud i en dyb tallerken.

 

Så skal den ryges. Dertil bruges en træramme med påsat kyllingetråd.

 

en gammel metalspand med hul i siden for neden. Halm og et godt

 

bundt friske brændenælder. Hold trærammen op til tallerkenen med

 

ostemassen og vend den forsigtig ud på trærammen. Tænd for halm og

 

brændenælder. Lad det blive en tyk tæt hvid røg. Læg så rammen med

 

osten på. Den skal lægge til den har taget en fin gylden farve. Så

 

drysses der kommen på.

 

Velbekomme til den Fynske rygeost. Spises med purløg drys.

 

Uden kommen på . Kan den også nydes med rarbarberkompot.

 

Vallen skulle for øvrigt være sundt at drikke. Det virker udrensende.

 

 

Brunkager Dem fra udsendelsen "det søde liv"

01. december 2010 kl. 20:31 på DR1

•250 g. smør

 

 

•125 g. lys sirup

 

 

•250 g. farin

 

 

•2 tsk. Potaske

 

 

•1 spsk. koldt vand

 

 

•3 tsk. Stødt kanel

 

 

•1 tsk. Stødt nelliker

 

 

•2 tsk. Stødt ingefær

 

 

•1 tsk. Stødt allehånde

 

 

•60 g. syltet appelsiner i tern

 

 

•25 g. usaltet pistacie kerner

 

 

•150 g. hele mandler

 

 

•500 g. hvedemel.

 

 

Smør, sirup og farin smeltes for middel varme til det er ca. 70 grader. Gryden tages af varmen.

Kanel, nelliker, ingefær, allehånde og hvedemel blandes, tilføj syltet appelsin, mandler og pistacie.

 

Potasken og vand røres sammen i en kop og tilføjes.

 

Det hele æltes straks sammen i en røremaskine til dejen er ensartet.

Dejen kommes op i en beholder 18 X 18 cm. foret med bagepapir på både bund og sider.

Pres godt så den fylder formen helt ud. Læg ligeledes bagepapir som top. Afkøles ved

 

stuetemperatur til næste dag,

 

hvor den udskæres i 5 lange "baner".

Hver bane skæres i tynde men hele skiver, bages på bagepapir ved 180 grader ca. 9 - 12 minutter.

Afkøles på bagerist. Opbevares i tætsluttende dåse.

 

 

Jeg har bagt de brunkager.Pas på med ikke at sætte for mange kager på pladen.

 

Da de flyder ud. Jeg synes også, at der godt kan være flere pistacier i dejen.

 

Men ellers er det nemt. Det tager ikke så lang tid, som at stå og udrulle dej

 

og stikke kager ud.

 

 

Jeg valgte at lave dobbelt portion.Så er der nogen at dele ud af, til dem der

 

ikke får bagt.

 

Brune kager

 

600g margarine (ikke plantemargarine)

 

400g puddersukker

 

500g sirup

 

4 tsk potaske

 

100 g fint hakkede mandler

 

(skal være finthakket ellers går dejen i stykker )

 

8 tsk stødt pomeranskal

 

4 tsk vanillesukker

 

4 tsk reven citronskal

 

8 tsk kanel

 

2 tsk nellike

 

1000 g mel

 

(jeg kommer yderligere et brev færdigblandet brunkagekrydderi i )

 

Margarin, puddersukker,og sirup varmes

 

Potasken røres ud i lidt koldt vand og kommes i

 

(smag ikke på potasken ..griner )

 

Når dejen er lunken tilsættes de øvrige bestandele

 

Dejen æltes igennem , stilles et døgn eller to i køleskabet.

 

Dejen arbejdes igennem. (Jeg tager den ud i god tid , stiller den

 

på en lun radiator,så den bliver mere blød)

 

del dejen op i flere portioner og rul den tyndt ud med kagerullen.

 

stik så sjove figurer ud og kom dem på bagepladen med bagepapir.

 

pynt dem med mandler. hasselnødder eller krymmel.

 

bagetid ca 6 min. ved 170 º

 

(de hæver hurtigt op , falder ned igen inden de er bagt)

 

Kokoskranse

 

500g mel

 

370 g smør

 

250 g kokosmel

 

250 g sukker

 

1 æg

 

Ælt det sammen ,(smør skal ikke smeltes.)

 

kør dejen igennem kødhakkeren , form dem til små kranse.

 

Bag dem ca. 10 min. ved 200 º Lad dem kølne af på en bagerist,

 

inden de kommes i en kagedåse.

 

Den opskrift slår aldrig fejl.

 

 

Kødhakkeren fik jeg af Mogens ,i vores første jul sammen.. griner

 

Den var vist ikke gået i dag...velda... smiler

 

Men som Mogens siger...du har da brugt den, i alle de år til hver Jul,

 

så går han fedtgrinende ud af køkkenet ,lige intil kagerne er bagt.

 

Så skal jeg love for, han kan komme retur i en fart.

 

Brunsviger

 

 

2pk.gær + 4 spsk sukker til opløsning af gæren

 

 

4 dl. mælk

 

2 dl olie

 

4 æg

 

700 g mel

 

 

Fyld:

 

12 spsk margarine

 

20 spsk puddersukker.

 

 

 

(evt. æblestykker og kanel til at komme ovenpå )

 

 

 

gæren opløses med sukkeret.

 

De andre indgredienser

 

kommes i- røres sammen og

 

kommes i en alm str.

 

bradepande med bagepapir.

 

smulder fyldet sammen og kom det oven på

 

sæt herligheden i en forvarmet ovn på 200 °

 

i ca 15 min.

 

Den skal være gyldenbrun.

 

vælger du også at komme

 

tyndtskårne æblebåde oven på med kanel.

 

skal brunsvigeren

 

stå lidt længere tid.

 

En kage der også kan fryses

 

Vandbakkelser.

 

4dl. vand

 

200g. margarine (ikke plantemargarine)

 

200g. mel

 

ca. 8 æg

 

1 tsk bagepulver.

 

vand og margarine bringes i kog. Mel og bagepulver tilsættes,

 

der røres kraftigt til dejen slipper i gryden.

 

Dejen afkøles lidt, før de sammenpiskede æg tilsættes lidt af gangen.

 

Dejen skal røres godt,den må ikke være for lind. Dejen sættes på

 

plader med to skeer. Bagetid ca 30 min. ved ca 190º

 

( jeg sætter den selv på 200º . Da der ryger noget varme af ovnen

 

når man sætter dem ind) Der må ikke åbnes for ovnen de første

 

ca 25 min. da vandbakkelserne ellers vil falde sammen. Når man

 

mener vandbakkelserne er gennembagt. Tages en af dem ud af ovnen.

 

for at man kan se om den vil falde sammen. Gør den det må bagetiden

 

forlænges.

 

Vandbakkelserne kan fyldes med flødeskum og kagecrem , syltetøj ,

 

syltet frugt.

 

Vandbakkelserne drysses med flormelis igennem en sigte.

 

Pandekager.

 

250 g mel

 

½ tsk. salt

 

1 tsk sukker

 

ca 4½ -5 dl mælk

 

3-4 æg

 

3 spsk olie

 

(1 tsk kardemomme eller vanillie )

 

 

Dejen blandes og hviler en ½ time. Bages på en god varm pande .

 

(jeg laver gerne dobbeltportion )

 

Kirstens Krydderkage ( kan bruges som en jule kage på grund af krydderierne i den )

 

1. hvedemel 630 g

 

sukker 600 g

 

natron 2½ tsk.

 

kanel 4½ tsk.

 

vanilliesukker 3 tsk.

 

salt 3/4 tsk.

 

2. Olie 3 dl

 

æg 6 stk.

 

kærnemælk 3 dl (a38 kan også anvendes )

 

3. Annanas grofthakkede minus vædde 1½ dåse

 

fint revne gulerødder ca 9 dl

 

mandler eller hasselnødder 225 g hakkede

 

kokosmel 4½ dl

 

 

1. 2. 3. blandes hver for sig .Røres til sidst sammen.

 

Bages 5 kvarter ved 180 °

 

Kagen er velegnet til frysning.

 

Den kan også bruges som en lun dessert, med lidt flødeskum til

 

(jeg har ladet mig fortælle en dame brugte den til det og den gjorde lykke )

 

Boller ca 17 stk.

 

2½ dl mælk eller vand

 

50 g gær

 

50 g sukker.

 

05 g salt

 

1 æg

 

600 g mel

 

100 g margarine

 

 

Mælken lunes evt sammen med margarinen ( lad vær at lun al mælken

 

så bliver det ikke for varmt og ødelægger hæve evnen bare et fif )

 

opløs gæren med den ikke for varme mælk / margarine.

 

tilsæt sukker ,salt , æg . mel. ælt det hele sammen

 

( Jeg bruger min kenwood chef) lad dejen efterhæve til dobbelt størrelse .

 

form 17 boller og lad dem igen efterhæve ca 30 min. tildækket.

 

bages i ca 15 min. ved 225°

 

De boller slår aldrig fejl og kan fryses.

 

Men så skal du nok lave dobbelt portion.

 

Bradepandekage med rabarber.

 

250 g blødt smør

 

250 g sukker

 

4 æg

 

325 g mel

 

2tsk bagepulver.

 

Fyld:

 

½ kg vinrabarber

 

150 g sukker

 

3 skiver dåse ananas skåret i små stykker

 

te sukker og mandelflager.

 

 

start med fyldet. skær rabarber stilkene i 1 cm tykke stykker.

 

kog dem møre med sukker.

 

lad det svale bland ananas stykkerne i .

 

 

rør sukker og fedtstof sammen , rør æggene i .Vend rarbarberfyldet i æggene .

 

bland mel og bagepulver , rør det i dejen. Kom dejen i en lille bradepande

 

med bagepapir ,drys tesukker og mandelflager på kagen.

 

bages i midterste rille i ovnen ved 175° i ca 40 min.

 

Julekage / Rosinbrød

 

 

½ kg mel

 

100 g smør eller margarine

 

50 g gær

 

2 dl mælk

 

1 tskf. salt

 

50 g melis

 

1 æg

 

2 tskf kardemomme

 

 

Fyld:

 

50 g rosiner

 

50 g sukat

 

 

Pynt:

 

Hakkede mandler / nødder

 

Melis

 

 

Rosiner og sukat æltes med fra begyndelsen. Form dejen til en kugle

 

der hviler 2-3 minutter. Slå den flad og form den som til et franskbrød .

 

Sættes på en plade med bagepapir.

 

Dækkes med et klæde og efter hæver til dobbelt størrelse i stuetemperatur.

 

Stryges med æggestrygelse .drysses med hakkede mandler / nødder og melis .

 

Sættes på ovnens midterste rille og bages ved 200° i ca 30 minutter .

 

 

Remonce:

 

Lige dele fedtstof (smør eller margarine) og sukker røres sammen til en let

 

og luftig masse. Remoncen benyttes til snegle , smørkage, stænger med fyld .

 

og kringle . Den kan tilsættes vanille og rosiner.

 

Smørcreme:

 

150 g smør

 

150 g flormelis

 

2 æg

 

Smørret røres blødt ,hvorefter der tilsættes flormelis og æg et af gangen .

 

Det hele røres , til det er let og luftigt.

 

Bruges til lagkager med glasur

 

Hvedeknopper.

 

50 g gær

 

2½ dl. vand

 

1 tskf salt

 

1½ tskf. sukker

 

1 æg

 

400 g mel

 

(tilsæt evt. lidt kardemomme )

 

Gæren smuldres og udrøres med vandet. Der er lunet til ca 35 °

 

salt og sukker tilsættes.

 

ægget piskes let og blandes i dejen sammen med melet.

 

Dejen æltes omhyggeligt . Det er nødvendigt at der ikke tilsættes mere mel ,

 

end absolut nødvendigt.Da dejen skal blive let og luftig.

 

Når dejen er blevet blank og smidig , stilles den til hævning

 

et lunt sted i 45 min. tildækket med et klæde.

 

Derefter slås dejen ned og formes til 6 lige store boller .

 

de lægges i en bradepande

 

der måler 25x20 cm med bagepapir .

 

Det er vigtigt at hvedeknopperne ligger tæt .

 

da det skal være med til at give dem den karakteristiske form.

 

Bradepanden må helst have høje sider.

 

For at hvedeknopperne skal blive rigtig luftige .

 

Så efterhæver de over damp.

 

en stor gryde sættes over varmen og når vandet begynder at dampe .

 

så sluk for gryden og sæt bradepanden med hvedeknopperne oven på..

 

Vandet må ikke koge ,så danner hvedeknopperne skorpe .

 

Hvedeknopperne efterhæver i 15 min. Pensles med vand og bages i 15 min. ved 225°

 

hvedeknopperne skal kun lige brunes.de må ikke danne hård skorpe .

 

hvedeknopperne flækkes og lægges på en bradepande

 

og ristes i ca 10 min ved 250°

 

Så bliver de til hveder.

 

Pizzadej.( Jeg laver dobbelt portion. Så passer den til en stor bradepande)

 

225 g mel

 

25 g gær

 

1½ spsk olie

 

lidt salt

 

ca 1½ dl lunken vand

 

 

blandes og kom fyld på som du kan lide. bages ved 225 º

 

i 20 - 30 min.

 

jeg bruger selv ca ½ kg hakket oksekød som jeg svitser på panden.

 

løg tomater champignoner ost oregano men ellers hvad jeg har

 

bruger en stor bradepande.

 

Kronhjortkølle med rodfrugter

 

Du køber en kronhjortekølle ved fisk og vildt forretningen . Den jeg købte

 

vejede 3½kg pris 692 kr. men det rakte også til 10 portioner ca.

 

du piller hinden af stegen alt hinde skal væk. Så knuser du nogle friske enbær

 

i en morter. Kommer salt og peber på sammen med enebær. Så tager du nogle skiver

 

bacon og lægger oven på stegen sammen med nogle smørklatter. Du kommer stegen

 

i en stor stegepose og klipper lige en spids af posens højeste hjørne.Kom lidt rødvin ved

 

samt lidt kogt vand .

 

Så ordner du :

 

rodfrugter persillerod gulerod rødbede jordskokker eller hvad du nu har . De kommer

 

med i stegeposen. Så lukkes stegeposen. Herligheden sættes i en 180º varm ovn på

 

anden nederste rille. Steges i 2½ time måske lidt mere.

 

Lav sovs af skyen . kom en god klat Danablue i sovsen og lad den smelte med.

 

Det giver en utrolig god sovs .

 

spises med tyttebær , ribsgele, agurkesalat. asier. Franske kartofler. brune kartofler

 

hvide kartofler.

 

Sådan lavede jeg middagen .Alle roste den og sagde det ikke kunne være bedre. d.4/4 2009

 

Frikadeller som jeg laver dem

 

1kg blandet svine/ kalvesmåkød

 

3 tsk salt

 

et godt drys peber

 

små 100g mel

 

små 100g rasp

 

1 stort løg (evt. 1 fed hvidløg eller hakket peber)

 

2 æg

 

2-3 dl vand/Mælk

 

Rør kødet sejt med salten, hak løget godt (jeg blender det )

 

kom alle de andre indgredienser i og steg dem ved svag varme.

 

De må ikke danne skorpe for hurtigt. De skal gennemsteges.

 

opskriften her er på slump.

 

Klejner :

 

½kg mel

 

100g smør eller margarine

 

150 g melis

 

2 æg

 

1 knivspids hjortetaksalt

 

½ dl mælk

 

1½ tskf. kardemomme

 

 

Melis , æg, hjortetaksalt, Kardemomme røres sammen.

 

Fedtstoffet knibes i

 

Tilsæt mælk og mel og ælt grundigt .

 

Lad dejen hvile 5-10 minutter før udruldningen

 

til´ca. ½ cm. tykkelse

 

skær den ud med en klejnespore til frkanter 8x2½ cm

 

med en midter ridse på ca 2½ cm til vridning

 

Koges i palmin ca 3 min.

 

ellers koger klejnerne ud

 

Er det for varmt bliver de for mørke

 

anbringes på fedtsugende papir

 

( hav altid et låg der passer i grydens størrelse parat ,

 

til at lægge på, hvis der udbryder ild i gryden Aldrig vand .

 

Skræl et par kartofler og skær dem i skiver .

 

De er gode til at kølne palminen ned ,hvis den vil bruse over.

 

Men kom dem forsigtigt i palminen. Så den ikke sprøjter op på dig.

 

Du kan se om palminen er varm nok . Ved at bruge tændstikprøven.

 

Stop den svovlløse ende lidt ned i palminen.

 

Så vil det bruse omkring tændstikken,når den er varm nok.

 

Gå aldrig fra gryden så længe den er tændt. Husk at sluk for

 

gryden efter endt brug. Når jeg skriver dette ,

 

er det fordi min mor engang lavede ild i en gryde i mit køkken.

 

og ville flytte på gryden i panik. Læg låget på og sluk .

 

Kom kolde kartoffelstykker forsigtigt i . )