© 2007 •e

 

 

                                                

        Velkommen til siden Opskrifter og mad.  

                                   På siden Qrampen50.dk                      

                        

 

 

                                                      

 

 

 

Koldhævede boller

 

Jeg elsker nybagte boller. Specielt om morgenen, men jeg gider ikke altid stå at ælte en dej eller vente på at den hæver, når jeg først er stået op.

Derfor laver jeg koldhævede boller, som laves om aftenen, og som står koldt natten over og er lige til at putte i ovnen om morgenen.

Her er min opskrift:

1: 20 gram gær røres ud i 5 dl. vand. Derefter hælder jeg ca. 1 dl gryn og kerner og 5 dl. grahamsmel i skålen med gærvandet. Hvilken form for gryn og kerner er op til dig selv, men jeg plejer at bruge solsikkekerner, græskarkerner, havregryn eller hørfrø. Alt efter hvad jeg har stående.

2: Efter det er rørt rundt med en træske puttes 3 dl. hvedemel og 1 tsk. salt i. Suppler med hvedemel indtil blandingen er til at røre i, men ikke er flydende. 

3: Dæk skålen til og put i køleskabet. 

4: Næste morgen kan du med to spiseskeer tage dejen op og putte på en bageplade. Bollerne skal bages på 225 grader i ca. 15 min.

 

Det er supernemt at lave, og dejen kan godt stå i køleskabet et par dage. Så fredag aften kan der laves bolledej til hele weekenden.

 

 

 

.........................................................

 

 

 

 

 

Boller .

 3½ dl danskvand

100g gær,

3æg

5 spsk. sukker

1 dl olie(rapsolie eller oliemargarine)

1 tsk. salt ca.

800g hvedemel.

Det hele røres sammen og sættes til hævning i 1 time. Formes

så til boller, der bages ved 225 grader i 8-10 min.

(Bollerne er ikke penslet med noget. Men det kan man gøre hvis

man synes det. Bollerne hæver kun 1 gang.)

 

                 .......................................................

  Mors gæstekrans

Det skal du bruge:

300 g  hvedemel
200 g smør eller margarine
50 g sukker
2 æg
50 g gær
1 spsk. lunken vand

Fyld:
50 g sukat (Kan udelades )
50 g rosiner
50 g knuste makroner
Remonce af
75 g smør eller margarine
75 g sukker

Pynt
Æggestrygelse
Perlesukker

Sådan gør du:

1. Opløs gæren i æggene og det lunkne vand. Tilsæt  hvedemel
og de øvrige ingredienser æltes i til en ensartet dej.
2. Lad dejen hæve tildækket og lunt til dobbelt størrelse.
3. Form dejen til en pølse, der rulles eller klappes ud til et
stykke på 15 cm’s bredde og 85 cm’s længde.
4. Langs midten af dejen anbringes remoncen, der smøres godt ud,
og ovenpå drysses rosiner, sukat og de knuste makroner.
5. Dejens sider foldes mod midten, lidt ind over hinanden, anbringes
som en krans på en bageplade med bagepapir og efterhæver tildækket
og lunt til dobbelt størrelse.
6. Stryges med æggestrygelse, drysses med perlesukker.
Bagetid: Ca. 12 min. i en forvarmet ovn ved 220° C
(varmluft 220° C) på ovnens midterste rille.

 

 

 

.                               ........................................................

 

 

Wiener-æblerulle

Det skal du bruge:

Ca. 200 g hvedemel
50 g smør eller margarine
50 g sukker
1 æg
1-2 spsk. mælk
1 strøget tsk. bagepulver

Fyld
1 spsk. smør
2 spsk. sukker
4 mellemstore æbler
2 spsk. rasp
2 spsk. små rosiner
Kanel
Revet skal af usprøjtet citron

Pensling
Fløde

Pynt
Sukker
Evt. kanel
Evt. snittede mandler

Sådan gør du:

1. Rør smør, sukker og æg sammen. Mælken røres i og til sidst  hvedemel
og bagepulver. Kom melet i lidt efter lidt. Dejen æltes igennem
2. Rul dejen tyndt ud til en stor flade (evt. er det lettere at gøre dette på
et melet stykke papir).
3. Hele dejen pensles med halvsmeltet smør. Herover drysses tyndsnittede,
rå æbler (skal og kærnehus fjernes først).
4. Sukker, rasp, revet citronskal, rosiner og kanel drysses over.
5. Dejen rulles sammen, ret stramt, ligesom en roulade.
6. Lægges på sammenføjningen over på en bageplade med bagepapir, og rullen
pensles med fløde, drysses med sukker, evt. kanel og snittede mandler.
Bagetid: Ca. 30 min. ved 225° C (varmluft 210°).
7. Rullen skal helst afsvales lidt på pladen, inden den serveres udskåret i skiver.

 

 

 

 

 

http://www.amo.dk/opskrifter/kringle-og-smakager/kringle/

 

 

 

Dej

 

Fyld

(Andet fyld kan også bruges. )

 

Pynt

 

Smuldr gæren i en lille skål. Kom sukker og vand over og rør lidt til gæren bliver flydende.
Smuldr smørret i melet.
Kom gæren og de 2 æg i og ælt dejen sammen. Kom eventuelt

ekstra mel i, hvis dejen er for fedtet – skal kunne rulles ud.

Ælt eller rør fyldet sammen.

Del dejen i 2 og rul ud til 2 rektangler, og kom fyldet på – ikke

helt ud til kanten på den ene lange side. Fold den ene lange side 2/3 ind,

fold enderne lidt ind og slut af med at folde den lange ende uden fyld lidt

ind over kringlen.

Pensl kringlerne med æg, mælk eller kaffe og drys med perlesukker og

mandelsplitter eller hakkede nødder.

Sæt de 2 kringlestænger på en bageplade og lad dem hæve ca. 45 minutter.

Bages ved 200 grader

 

 

 

Studenterbrød

10 stk. studenterbrød:
•500 g kagerester ( f.eks. chokoladekage, sandkage, digestive kiks, winnerbrød)
•2 spsk . flormelis
•3 spsk  kakao pulver
•50 g kokos
•40 g blødt smør
•20 g hindbærmarmelade
•1½ spsk romessens
•1 tsk vaniljesukker
•Bund/ mørdej/ linsedej:
•150 g hvedemel
•100 g koldt smør
•50 g flormelis
•1 knips salt
•ca. 1- 1½ æggeblomme
•Desuden:
•50 g hindbærmarmelade
•200 g flormelis
•1/4-½ dl vand
•lyserød pastafarve
•farvet krymmel

Bund: Bland mel, flormelis og salt. Skær det kolde smør i terninger og smuldre

det sammen med melet til konsistens som savsmuld, ælt ikke for meget. Tilsæt

æggeblommerne og få dejen til at hænge sammen så hurtigt som muligt og pak

dejen ind i folie og kom den i køleskab i ca. 30 minutter

Kagemassen: Kør alle kageresterne i en food processer til det er godt smuldret,

tilsæt de øvrige ingredienser, man kan fornemme sig frem om konsistensen er ok,

de skal ikke være for klistrede, men heller ikke tørre.

Opbygning: Bunden skal bages, rul den ud til en firkant på et stykke bagepapir,

min målte vist ca. 18 x 25 cm.. Prik nogle huller i dejen med en gaffel og bag

mørdejen i en 180 grader varm ovn i ca. 15 minutter. Køl bunden af på en rist.
Smør hindbærmarmelade på bunden. Form i hånden en pæn firkant af

romkuglemassen på et skærebræt/ bagepapir og læg forsigtigt romkuglemassen

oven på den smurte bund.
Bland glasur og kom det på kagen, drys med farvet krymmel. Lad det stå og trække

en times tid, kan så skæres ud i passende stykker. Holder sig bedst på køl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blomme marmelade med mandler & kanel

Til blomme marmeladen brugte jeg røde/blå blommer og cirka halvt

så meget syltesukker som blommer. Nedestående opskrift er på to små

glas eller et stort så cirka 4oo ml.

Ca. 500 g blommer

250 g sukker

25 g mandler, hakket

1 tsk. kanel

Skold, flå og fjern stenen fra blommerne og skær dem i mindre stykker.

Hæld dem i en gryde og lad dem koge 2-3 minutter. Tilsæt herefter syltesukker

og kanel og lad det koge sammen i 5-10 minutter. Tilsæt til sidst de hakkede

mandler og tag gryden af varmen. Skum marmeladen hvis nødvendigt og hæld

den herefter på varme, skoldede glas, luk dem grundigt. Opbevar marmeladen

mørkt og køligt, indtil den skal spises.

 

Rabarberkage med marengs.

til 10 personer.

Dej

175 g. smør

150 g. sukker

2 spsk. vaniljesukker

1 knsp. salt

3 æggeblommer

250 g hvedemel

2½ tsk .bagepulver

1 dl mælk

 

Marengs

3 æggehvider

200 g sukker

400 g rabarber

100 g pecan nødder (jeg brugte mandler)

 

Lav dejen ved at røre smør, sukker, vanillesukker, salt og

æggeblommer sammen til konsistensen er cremet. Bland

hvedemel og bagepulver sammen lidt af gangen. og rør det

derefter sammen  med mælken.

 

Tænd ovnen  200 grader og find en kageform ca. 24x30x 5 cm kom

bagepapir i.

Drys evt. et tynd lag sukker i bunden. Hæld dejen i formen. Jævn

overfladen ud.

 

pisk æggehviderne stive ,pisk derefter sukkeret lidt i af gangen. 

pisk til marengsen er helt stiv. Skær rarbarber der er rengjort i mindre

stykker. Hak nødderne groft. bland dem sammen med rabarberstykkerne.

Bland det forsigtigt i marengsen. 

kom nu forsigtig marengsmassen oven på dejen. Sæt rabarberkagen i

ovnen .Bag den i ca. 40 min. Lad den køle lidt af inden serveringen.

 

Kagen kan spises som den er. Men den smager bedre med flødeskum

eller Creme Fraiche til.

 

 

 

 

 

 

"Den du ved nok " Kage

 

400 g sukker

4 æg

450 g hvedemel

5 tsk . Vanillasukker

5 spsk .kakao

4 tsk .bagepulver

3,75 dl sødmælk

300 g margarine

Glasur.

200 g margarine

7 spsk kaffe færdiglavet.

375 g flormelis

3,5 spsk kakao

300 g kokosmel

3 tsk. Vanillasukker

 

Sukker og æg piskes godt.
Mel, Vanilla, kakao og bagepulver blandes

skiftevis med mælken i dejen.
Til sidst røres den smeltede, afkølede margarine i.
Bages i en smurt bradepande ca. 28 x 41 cm. ved

190 grader C. alm. ovn i ca. 25 min.
Når kagen er afkølet - ikke helt kold - lægges kakaoglasur

 på hele overfladen.
Alle ingredienser til glasuren varmes i en gryde og påsmøres.

 

Knækbrød.K                                                                                                                                                                 

                    

1 dl havregryn
1 dl sesamfrø
1 dl hørfrø
1 dl solsíkkefrø
1 dl græskarkerner
3½ dl mel, 2 dl vand, 1 dl olie, 1 tsk. salt
Smid det hele i en frysepose, ælt det godt (uden på posen - ingen fedtede fingre) -

læg det mellem 2 stk. bagepapir og rul det ud - brug kniv til at skære dem i

passende stykker - 200 grader i max 15 min.

Der er til to bageplader i denne portion.

 

Rygeost.

2 l økologisk sødmælk

2.5 dl  Økologisk kærnemælk

1 dl Piskefløde

3 dråber osteløbe (købes på apoteket)

kommen til drys

varm mælken op til små 40 grader

stil den et lunt sted i ca. 1 døgn

Hæld så osten i et klæde (de hvide tynde armbind fra Falck er gode )

så vallen kan løbe fra. Stil ostemassen i køleskab. Så ostemassen

bliver fast og drypper færdig. Osten er nu klar til at komme i et dørslag

i klædet. Vend ostemassen forsigtigt ud i en dyb tallerken.

Så skal den ryges. Dertil bruges  en træramme med påsat kyllingetråd.

en gammel metalspand  med hul i siden for neden. Halm og et godt

bundt friske brændenælder. Hold trærammen op til tallerkenen med

ostemassen og vend den forsigtig ud på trærammen. Tænd for halm og

brændenælder. Lad det blive en tyk tæt hvid røg. Læg så rammen med

osten på. Den skal lægge til den har taget en fin gylden farve. Så

drysses der kommen på.

Velbekomme til den Fynske rygeost. Spises med purløg drys.

Uden kommen på . Kan den også nydes med rarbarberkompot.

Vallen skulle for øvrigt være sundt at drikke. Det virker udrensende.

 

Krydderkage med tørrede frugter.                   

Datteren har bagt ,den smagte skønt .

 

                                                                                                                                           

Krydderkage  med  tørrede frugter .          

                                                                                           

 

3 æg                                                                                  

200 g sukker

4 spsk. Olie

150 g reven gulerod

1 dl  skummet  mælk

2 tsk . Stødt kanel

1 tsk . Stødt nellike

2 tsk . Stødt ingefær

75 g rosiner  eller tranebær

75 g tørrede bløde abrikoser

75 g tørrede  dadler uden sten

75 g valnødder

200 g hvedemel

1½ tsk bagepulver

tilberedning

Pisk æg og sukker luftigt, put olien i  sammen med reven

gulerod. mælk  krydderier  ,rosiner  abrikoser i små tern .

dadler i små tern , hakkede valnødder, bland hvedemel

 og  bagepulver .Rør det i dejen.

Hæld dejen i en springform  på 22 cm. Foret med  bagepapir.

Bag kagen på nederste ribbe .  Ved 175 º  i  ca en time .

Afkøl kagen og pynt den  med  reven økologisk  appelsinskrald

eller som datteren her har gjort , med friske appelsinbåde.

Datteren  havde brugt tranebær  i stedet for rosiner. De  røde

bær så rigtig flot ud i kagen.

 

                                                        

Oplysning: Har du brug for at vide nøjagtige mål . Eller mål på engelsk omregnet

til dansk . Så bringer jeg lige et link her :

Danske og engelske mål   Bare tryk på den gule tekst.

 

 

  

 

Brunkager Dem fra udsendelsen "det søde liv"

01. december 2010 kl. 20:31 på DR1
  • 250 g. smør
  • 125 g. lys sirup
  • 250 g. farin
  • 2 tsk. Potaske
  • 1 spsk. koldt vand
  • 3 tsk. Stødt kanel
  • 1 tsk. Stødt nelliker
  • 2 tsk. Stødt ingefær
  • 1 tsk. Stødt allehånde
  • 60 g. syltet appelsiner i tern
  • 25 g. usaltet pistacie kerner
  • 150 g. hele mandler
  • 500 g. hvedemel.


Smør, sirup og farin smeltes for middel varme til det er ca. 70 grader. Gryden tages af varmen.
Kanel, nelliker, ingefær, allehånde og  hvedemel blandes, tilføj syltet appelsin, mandler og pistacie.

Potasken og vand røres sammen i en kop og tilføjes.

Det hele æltes straks sammen i en røremaskine til dejen er ensartet.
Dejen kommes op i en beholder 18 X 18 cm. foret med bagepapir på både bund og sider.
Pres godt så den fylder formen helt ud. Læg ligeledes bagepapir som top. Afkøles ved

stuetemperatur til næste dag,

 hvor den udskæres i 5 lange "baner".
Hver bane skæres i tynde men hele skiver, bages på bagepapir ved 180 grader ca. 9 - 12 minutter.
Afkøles på bagerist. Opbevares i tætsluttende dåse.

 

Jeg har bagt de brunkager.Pas på med ikke at sætte for mange kager på pladen.

Da de flyder ud. Jeg synes også, at der godt kan være flere pistacier i dejen.

Men ellers er det nemt. Det tager ikke så lang tid, som at stå og udrulle dej

og  stikke kager ud.


  Jeg valgte at lave dobbelt portion.Så er der nogen at dele ud af, til dem der

    ikke får bagt.

 

 

Brunekager 

 

                  

Dejen til brunkager er lavet.          Bagt             Puttet i dåse på nær 4 der er spist *s*

nu er den på køl.

 

 

Brune kager

600g margarine (ikke plantemargarine)

400g puddersukker

500g sirup

4 tsk potaske

100 g fint hakkede mandler 

 (skal være finthakket ellers går dejen i stykker )

8 tsk stødt pomeranskal

4 tsk vanillesukker

4 tsk reven citronskal

8 tsk kanel

2 tsk nellike

1000 g mel

(jeg kommer yderligere et brev færdigblandet  brunkagekrydderi i )

Margarin, puddersukker,og sirup varmes

Potasken røres ud i lidt koldt vand og kommes i 

 (smag ikke på potasken ..griner )

Når dejen er lunken tilsættes de øvrige bestandele

Dejen æltes igennem , stilles et døgn eller to  i køleskabet.

Dejen arbejdes igennem. (Jeg tager den ud i god tid , stiller den

på en lun radiator,så den bliver mere blød)

del dejen op i flere portioner og rul den tyndt ud med kagerullen.

stik så sjove figurer ud  og kom dem  på bagepladen med bagepapir.

pynt dem med mandler. hasselnødder eller krymmel.

bagetid  ca 6 min. ved 170 º 

(de hæver hurtigt op , falder ned igen inden de er bagt)

                                

 

 

 

Kokoskranse

500g mel

370 g smør

250 g kokosmel

250 g sukker

1 æg

Ælt det sammen ,(smør skal ikke smeltes.)

kør dejen igennem kødhakkeren , form dem til små kranse.

Bag dem ca. 10 min. ved 200 º Lad dem kølne af på en bagerist,

inden de kommes i en kagedåse.

Den opskrift  slår aldrig fejl.

 

Kødhakkeren fik jeg af Mogens ,i vores første jul sammen.. griner

Den var vist ikke gået i dag...velda... smiler

Men som Mogens siger...du har da brugt den, i alle de år til hver Jul,

så går han fedtgrinende ud af køkkenet ,lige intil kagerne er bagt.

Så skal jeg love for,  han kan komme retur i en fart.

 

Familie kage                                                       

dej: 600 g mel                                                                                                                        

400 g margerine

650 g sukker

4 dl mælk

6 æg

4 spsk kakao

6 tsk vanille

4 tsk bagepulver

1 appelsin

Kakaoglasur:

250 g margarine

400 g flormelis

125 g kokosmel

2½ spsk kakao

8 spsk færdiglavet kaffe

2 tsk vanille

Alle indgredienser skal have stue temperatur. Margarine blødgøres og røres hvid

sammen med sukkeret, Æggene tilsættes et af gangen. Mel ,kakao, bagepulver og

vanille sigtes sammen og kommes i samen med mælken.Appelsinen vaskes,

skallen rives,saften presses ud og tilsættes dejen.

Dejen kommes i en bradepande ca 40X 40 cm. Bages på midterste rille i en 190°

 varm ovn´i 25-30 min.

Til kakaoglasuren røres alle indgredienserne sammen og varmes i en gryde.

Glasuren smøres på den  lune kage.

 

                                           

                                                                                                                                                             

 

                                                                     

Præstegårdskage:

250 g smør / margerine

250 g sukker

4 æg

225 g mel

1 tsk bagepulver

1 tsk kardemomme

1 dl mælk

2 revne æbler

50-75 g rosiner

40 g sukat(kan udelades)

lidt tesukker , kanel og mandler  til drys på kagen.

Rør margerinen med sukkeret. rør æggene i et af gangen .

mel ,bagepulver og kardemomme røres i dejen skiftevis med

mælken ,tilsæt de revne æbler, rosiner og sukat.

Kom dejen i en bradepande  str. 25x35cm. drys kanel  tesukker

og snittede mandler over kagen og bag den 40-45 min. ved

175°

                                   

                                                                                                                                                                 

 

                                                     

 

 Brunsviger

 

2pk.gær  + 4 spsk sukker  til opløsning  af  gæren

 

4 dl. mælk

2 dl olie

4 æg

700 g mel

 

Fyld:

12 spsk margarine

20 spsk puddersukker.

 

 

(evt. æblestykker og kanel til at komme ovenpå )    

 

 

gæren opløses med sukkeret.

De andre  indgredienser 

 kommes i- røres sammen og

kommes i en alm str.

 bradepande  med bagepapir.

smulder  fyldet sammen og kom det oven på 

sæt herligheden i en forvarmet ovn på  200 °

i ca 15 min.

 Den skal være  gyldenbrun.

 vælger du også at komme

 tyndtskårne æblebåde oven på med kanel.

skal brunsvigeren

stå  lidt længere tid. 

En kage der også kan fryses.

 

                              

 

Muskurutkage.

2æg

2 kop sukker

150 g smeltet smør

1 spsk kakao

2 tsk vanille

2 tsk bagepulver

3 kop mel (ca 250g)

1 kop mælk

Det hele røres sammen.Bages i en lille bradepande.

ca 20 min ved 200º

Glasur.

100 g flormelis

4 spsk smeltet smør

4 spk stærk kaffe

1 tsk vanille

1 spsk kakao

75 g kokosmel

Blandes og hældes over kagen ,medens den er varm

(En af min mors yndede opskrifter  fra 1966)

 

 

         

                       

Kærnemælkshorn.

250g mel

250g smør

1 dl kærnemælk

Fyld.

syltetøj eller frugtmos.

Bland mel og smør  koldt i så det smuldre. og kom kærnemælken i .

Del dejen i to klumper og lad den hvile en time  i køleskabet .

 rul den så ud  i to runde flader og del den til 8 spidse felter  af hver klump .

 kom en klat syltetøj på og rul sammen til 16 stk. horn

 pensel med et sammenpisket æg og drys med perlesukker

 Bages på midterste rille  ved 200° i ca 20 min.

 

Vandbakkelser.

4dl. vand

200g. margarine (ikke plantemargarine)

200g. mel

ca. 8 æg 

1 tsk  bagepulver.

vand og margarine bringes i kog. Mel og bagepulver tilsættes,

der røres kraftigt til dejen slipper i gryden.

Dejen afkøles lidt, før de sammenpiskede æg tilsættes lidt af gangen.

 Dejen skal  røres godt,den må ikke være for lind. Dejen sættes på

plader med to skeer. Bagetid ca 30 min. ved ca 190º 

 ( jeg sætter den selv på 200º . Da der ryger noget varme af ovnen

når man sætter dem ind) Der må ikke åbnes for ovnen de første 

 ca 25 min. da vandbakkelserne ellers vil falde sammen. Når man

mener vandbakkelserne er gennembagt. Tages en af dem ud  af ovnen.

for at man kan se om den vil falde sammen. Gør den det må bagetiden

forlænges.

Vandbakkelserne kan fyldes  med flødeskum og kagecrem , syltetøj ,

syltet frugt.

Vandbakkelserne  drysses  med flormelis igennem en sigte.

 

       

 

 

Squash-kage:

3 æg

2½dl olie

5 dl sukker

5dl groft revet squash

5 dl. Mel

1/4 bagepulver

2 tsk natron

1 tsk salt

2 tsk vanilie

3 tsk kanel eller nelliker

2½ dl groft hakkede valnødder eller hasselnødder (jeg bruger mandler)

Blandes i overnævnte rækkefølge. 200º i en time

husk: folie over efter kort tid i ovnen ca 15 min.

                                    

   

 

 

                                        

               

 

 

 Pandekager.

250 g mel 

½ tsk. salt

 1 tsk sukker 

ca 4½ -5 dl mælk 

3-4 æg 

3 spsk olie 

(1 tsk  kardemomme eller vanillie )   

 

Dejen blandes og hviler en ½ time. Bages på  en god varm pande .

(jeg laver gerne dobbeltportion ) 

 

                                                                    

 

 

 

Kirstens  Krydderkage  ( kan bruges som en jule kage på grund af krydderierne i den )

1. hvedemel 630 g                                                                                                                    

    sukker 600 g

    natron 2½ tsk.

    kanel 4½ tsk.

    vanilliesukker  3 tsk.

    salt 3/4 tsk.

2. Olie  3 dl

     æg  6 stk.

    kærnemælk 3 dl  (a38 kan også anvendes )

3. Annanas grofthakkede  minus  vædde 1½ dåse

    fint  revne gulerødder  ca 9 dl

   mandler  eller  hasselnødder 225 g hakkede

   kokosmel 4½ dl

 

1. 2. 3.  blandes hver for sig .Røres til sidst sammen.

Bages 5 kvarter  ved 180 ° 

Kagen  er velegnet til frysning.

Den kan også bruges som en lun dessert, med lidt flødeskum til

(jeg har ladet mig fortælle  en  dame  brugte den til det  og den gjorde lykke )

 

                                                

                                                  

 

 

Weekend Kage:

300g smør

300g sukker

6 æg

150g kokosmel

300 g mel

3 tsk bagepulver

½dl mælk

3 æbler skåret i små stykker

Smør og sukker røres godt sammen, (Smørret skal ikke smeltes)

Rør æggene i et af gangen, rør kokosmel,mel,og bagepulver i dejen

tilsæt mælk . Bland til sidst æblestykkerne i .Kagedejen hældes

op i en mellemstor  bradepande.Den sættes i en 200º varm ovn.

Bages i ca 20-25 minutter.

                                                 

                                                   

 

Chokoladeguf.

dej. 600 g mel

       400g margarine

       650g sukker

       4dl mælk

       6 æg

       4 spsk kakao

       6 tsk vanille

       4 tsk bagepulver

       1 appelsin  skallen rives og saften presses ud

Glasur. 250 g margarine

              400 g flormelis

              125 g kokosmel

              2½ spsk kakao

              8 spsk  færdiglavet god kaffe

              2 tsk vanille

Margarine og sukker røres sammen . Rør æggene i - sigt melet.

kakao  bagepulver, og vanille ned i skålen  og rør det sammen.

og med mælken tilsæt appelsin skal og saft og hæld dejen i en stor

bradepande  med bagepapir,sæt kagen i en 190°  varm ovn

og bag den i 25- 30 minutter.

Rør glasuren sammen i en gryde .mens den lunes op. må ikke koge.

smør den bløde glasur på kagen ,mens den er varm .

Kagen kan fryses.

 

                               

 

Boller ca 17 stk.

2½ dl mælk eller vand

50 g gær

50 g sukker.

05 g salt

1 æg

600 g  mel

100 g margarine

 

Mælken lunes evt sammen med margarinen ( lad vær at lun al mælken 

 så bliver det ikke for varmt  og ødelægger hæve evnen  bare et fif ) 

opløs gæren med den ikke for varme mælk / margarine. 

tilsæt sukker ,salt , æg . mel.  ælt det hele sammen

( Jeg bruger min kenwood chef)  lad dejen efterhæve  til dobbelt størrelse .

form 17 boller og lad dem igen efterhæve  ca 30 min. tildækket.

 bages i ca 15 min. ved 225° 

De boller slår aldrig fejl og kan fryses.

Men så skal du nok lave dobbelt portion.

 

                                                          

Bradepandekage med rabarber.

250 g blødt smør

250 g sukker

4 æg

325 g mel

2tsk bagepulver.

Fyld:

½ kg vinrabarber

150 g sukker

3 skiver dåse ananas  skåret  i små stykker

te sukker og mandelflager.

 

start med fyldet. skær rabarber stilkene i 1 cm tykke  stykker.

kog dem møre med sukker.

lad det svale bland ananas stykkerne i .

 

rør  sukker og fedtstof sammen , rør æggene i .Vend rarbarberfyldet i æggene .

bland mel og bagepulver , rør det i dejen. Kom dejen i en lille  bradepande

med bagepapir ,drys tesukker og mandelflager på kagen.

bages i midterste rille i ovnen ved  175°  i ca 40 min.

 

                                        

Stænger  med fyld.

500 g mel

100 g smør  eller margarine

50 g gær

1½ dl mælk

1 tsk. salt

50 g sukker

2 æg

2 tsk kardemomme

Remonce:

150 g sukker

150 g margarine

50 g  rosiner

50 g sukat ( hvis du ikke kan lide det, så brug flere rosiner)

 

 anbring alle indgredienser  til det ønskede bagværk  i et fad.

med undtagelse  afmælk og gær .

Lun mælken  til den er håndvarm (jeg varmer kun det ½ af mælken)

Opløs gæren  i den lunkne mælk  (gæren må ikke lunes med )

Ælt så dejen sammen i fadet . Det tager kun to - tre minutter.

Lad dejen hæve i fadet  på et lunt sted  til dobbeltstørrelse

tildækket med et klæde .

strø lidt mel på bordet og arbejd  den hævede dej sammen .

form den til 4 kugler .

tril hver kugle ud i aflange stænger  i pladens længde.

tryk pølserne flade til 15 cm bredde  eller giv dem let med kagerullen.

Smør  remoncen  på midten  af hvert dejstykke .

drys rosiner og sukat over remoncen.

læg dejen fra hver side ind over remoncen.

Sættes på en plade med bagepapir. 

Dækkes med et klæde og efterhæver til dobbelt størrelse

i stue temperatur.

Stryges med æggestrygelse. Drysses med  hakkede  mandler

eller nødder.samt  perlesukker.

Sættes  på ovnens midterste rille og bages  ved 220° i ca 12 minutter.

Afkøler på  bagerist.

De kan nemt fryses . De smager utroligt godt .

 

                                 

 

  

Smørkage.

½kg mel.

150g smør eller margarine

75 g gær (1½ pakke)

2 dl mælk

½ tsk salt

50 g sukker

2 æg

2 tsk kardemomme

 

Fyld:

kagecreme :

25 g creme pulver

20 g melis

 1 æg

 2½ dlsødmælk

  cremepulver melis og æg  røres sammenmed lidt af mælken.

Resten af mælken koges og tilsættes den sammenpiskede masse

det  hele bringes i kog igen.

hældes op i et fad  og drysses med lidt melis.

(for at hindre cremen trækker skind )

Bruges først når cremen er kold

 

Remonce:

250 g remonce ( 125 g sukker og 125 g margarine)

50 g rosiner

Pynt :

 hvid  glasur

 

Bland dejen .Form dejen  til to lige store kugler.

Den ene ½ del af dejen rulles ud. Så den dækker hele bunden

af en bradepande  med bagepapir.

 Dejen lægges i bradepanden.Halvdelen af remoncen smøres over dejen.

Den kolde creme  smøres over remoncen.Rosiner drysses på.

Den anden kugle  rulles ud  til samme størrelse  som den første .

Remoncen smøres på.Rul dejen fra den brede side  som til roulade.

Skæres ud til 15 snegle. Ønsker du flere snegle .

Kan du dele den udrullede  dej i 24   eller 30 stykker.

Placere dem i bradepanden  i 6 rækker ' af henholdsvis 4 eller 5 stk.

Dækkes med et klæde  og efterhæver til dobbelt størrelse  i stuetemperatur.

Stryges med æggestrygelse .Sættes  på ovnens  midterste  rille

og bages  ved 220° i ca 20 minutter. Afkøles i bradepanden .

Pyntes  med glasur  før den er helt afkølet .

                                     

                                                              

Æggestrygelse  til bagværk:

1 æg

2 spskf. vand

1 knivspids  salt

det hele piskes godt sammen

det er til at pensle med .

                                                                

                                           

 

Julekage / Rosinbrød

 

½ kg mel

 100 g smør eller  margarine

  50 g gær

  2 dl mælk

  1 tskf. salt

  50 g melis

  1 æg

  2 tskf  kardemomme

 

  Fyld:

  50 g rosiner

   50 g sukat

 

   Pynt:

  Hakkede mandler / nødder

  Melis

 

    Rosiner og sukat  æltes med fra begyndelsen. Form dejen  til en kugle

    der hviler  2-3 minutter. Slå den flad  og form den som til et franskbrød .

    Sættes på en plade med bagepapir.

    Dækkes med et klæde og efter hæver til dobbelt størrelse i stuetemperatur.

    Stryges med æggestrygelse .drysses med hakkede mandler / nødder  og melis .

    Sættes på ovnens midterste rille og bages  ved 200°  i ca 30 minutter .

             

                           

Klejner :

½kg mel

100g smør eller margarine                                                                                                 

150 g melis

2 æg

1 knivspids hjortetaksalt

½ dl mælk

1½ tskf. kardemomme

 

Melis , æg, hjortetaksalt, Kardemomme røres sammen.

Fedtstoffet knibes i

Tilsæt mælk  og mel og ælt grundigt .

Lad dejen hvile 5-10 minutter før udruldningen

til´ca. ½ cm. tykkelse

skær den ud med en klejnespore  til frkanter 8x2½ cm

med en midter ridse  på ca 2½ cm til vridning

Koges i palmin ca 3 min.

ellers koger klejnerne ud

Er det for varmt bliver de for mørke

anbringes på fedtsugende papir

( hav altid et låg der passer i grydens størrelse parat ,

 til at lægge på, hvis der  udbryder ild i gryden  Aldrig vand . 

Skræl  et par kartofler  og skær dem i skiver .

De er gode til at kølne palminen ned ,hvis den  vil bruse over. 

 Men kom dem forsigtigt i palminen.  Så den ikke sprøjter op på dig. 

Du kan se om palminen er varm nok . Ved at bruge tændstikprøven.

Stop den svovlløse ende  lidt ned i palminen.

Så vil det bruse  omkring tændstikken,når den er varm nok.

Gå aldrig fra  gryden så længe den er tændt. Husk at sluk  for 

gryden efter endt brug. Når jeg skriver dette ,

er det fordi min mor engang lavede ild i en gryde i mit køkken.

og ville flytte på gryden i panik. Læg låget på  og sluk  .

Kom kolde  kartoffelstykker forsigtigt i . )

 

                                                         

                                                          

 

 

Remonce:

Lige dele  fedtstof (smør eller margarine) og sukker  røres sammen til en let

og luftig masse. Remoncen  benyttes til snegle , smørkage, stænger med fyld .

og kringle . Den kan tilsættes vanille  og rosiner.

                                                             

 

Smørcreme:

150 g smør

150 g flormelis

2 æg

Smørret  røres blødt ,hvorefter der tilsættes flormelis og æg et af gangen .

Det hele røres , til det er let og luftigt.

Bruges til lagkager med glasur.

 

 

 

                                  

 

  Hvedeknopper.

50 g gær

2½ dl. vand

 1 tskf salt

 1½ tskf. sukker

 1 æg

 400 g mel

 (tilsæt evt. lidt kardemomme )

  Gæren smuldres og udrøres med vandet. Der er lunet til ca 35 °

  salt og sukker tilsættes.

  ægget piskes let og blandes i dejen sammen med melet.

  Dejen æltes omhyggeligt . Det er nødvendigt at der ikke tilsættes mere mel ,

 end  absolut nødvendigt.Da dejen skal  blive let og luftig.

  Når dejen er blevet blank og smidig , stilles den til hævning 

   et lunt sted i 45 min. tildækket med et klæde.

  Derefter slås dejen ned  og formes til 6 lige store boller .

   de lægges i en bradepande

  der måler  25x20  cm med bagepapir .

 Det er vigtigt at hvedeknopperne ligger tæt .

  da det skal være med til at give dem den karakteristiske form.

  Bradepanden må helst have høje sider.

  For at hvedeknopperne skal blive rigtig luftige .

  Så efterhæver de over  damp.

  en stor gryde sættes over varmen og når vandet begynder at dampe .

  så sluk for gryden og sæt     bradepanden med hvedeknopperne oven på..

 Vandet må ikke koge ,så danner hvedeknopperne skorpe .

 Hvedeknopperne efterhæver i 15 min. Pensles med vand  og bages i 15 min.  ved 225°

 hvedeknopperne skal kun lige brunes.de må ikke danne hård skorpe .

 hvedeknopperne flækkes og  lægges på en bradepande 

  og ristes  i ca 10 min  ved 250°

  Så bliver de til hveder.

 

                                                     

 

 

Franskbrød.

 

12 dl  vand/ Mælk

2 pk gær

8 spsk  olivenolie

 1 tsk salt

  1 tsk  sukker

ca 1200 g mel

 

Lun lidt af væsken til håndvarm . Opløs gæren  i den sammen blandede væske.

Så det ikke bliver for varmt .Så dør gæren gærceller.

Bland de øvrige indgredienser sammen.   Ælt dejen godt igennem.

 

stil dejen til hævning til dobbelt størrelse

Del  dejen i tre portioner og form dem  til brød .

Lad  dem efterhæve i ca 20- 30 min.  gerne et lidt lunt sted.

Bag  brødene ved 220 grader i ca 30 min  på anden nederste rille i ovnen.

 

                            

 

 

Jyske bank  boller.

120g smør

4 dl mælk

 8spsk sukker

lunes  lidt  i en gryde ,pas på det ikke bliver for varmt.

100 g gær  smuldres i  så det opløses.

4 æg tilsættes 

2 dl rosiner 

1000 g mel 

 2 knivspidsf. salt

ælt det sammen , hæver 45 min.  formes til 30 boller .

efterhæver 30 min.

bages ved 200 ° i ca 10 min.

 

                                           

 

 

 

Pizzadej.( Jeg laver dobbelt portion. Så passer den til en stor bradepande)

225 g mel

25 g gær

1½ spsk olie

lidt salt

ca 1½ dl lunken vand

 

blandes  og kom fyld på som du kan lide. bages ved 225 º

i 20 - 30 min.

jeg bruger  selv ca ½ kg hakket oksekød  som jeg svitser på panden.

løg tomater champignoner  ost oregano men ellers hvad jeg har

bruger en stor bradepande.  

 

 

              Kronhjortkølle med rodfrugter

Du køber en kronhjortekølle ved fisk og vildt forretningen . Den jeg købte

vejede 3½kg pris 692 kr. men det rakte også til 10 portioner ca.

du piller hinden af stegen  alt hinde skal væk. Så knuser du nogle  friske enbær

i en morter. Kommer salt og peber på sammen med enebær. Så tager du nogle skiver

bacon  og lægger oven på stegen sammen med nogle smørklatter. Du  kommer stegen

i en  stor stegepose og klipper lige en spids af posens højeste hjørne.Kom lidt rødvin ved

samt  lidt kogt vand .   

Så ordner du :

rodfrugter  persillerod  gulerod  rødbede jordskokker eller hvad du nu har . De kommer

med i stegeposen. Så lukkes stegeposen. Herligheden  sættes i en 180º varm ovn  på

anden nederste rille. Steges  i 2½ time måske lidt mere.

Lav sovs  af skyen . kom en god klat Danablue  i sovsen og lad den smelte med.

Det giver en utrolig god sovs .

spises med  tyttebær , ribsgele, agurkesalat. asier. Franske kartofler. brune kartofler

hvide kartofler.

Sådan lavede jeg middagen .Alle roste den  og sagde det ikke kunne være bedre. d.4/4 2009

 

  

 

Frikadeller  som jeg laver dem

1kg blandet svine/ kalvesmåkød

 3 tsk salt

 et godt drys peber

 små 100g mel

 små 100g rasp

 1 stort løg (evt. 1 fed hvidløg eller hakket peber)

  4 æg

  1 dl vand

 Rør kødet sejt med salten, hak løget godt (jeg blender det )

 kom alle de andre indgredienser  i  og steg dem ved svag varme.

 De må ikke danne skorpe  for hurtigt. De skal gennemsteges.

  opskriften her er på slump.

 

                                               

 

  Link:  Tryk på billederne  her under  og du kommer videre til

nogle spændende sider.Jeg ikke kan tage æren for.Bare tryk

på billederne  af kagerne.

 

 

 http://Kagekompagniet.dk

 

 http://kagekonen.com

 

 http://kagekonen.webbyen.dk